Jag blev sugen på att skapa en ny slags ruta, vilket resulterade i en åttahörning eller oktagon. Jag vill gärna döpa mina rutor och blommor och allt vad det kan bli. Denna fick namnet Sköna Helena efter en kvinna som betytt mycket för mig och många runt mig Nu pryder tavlan väggen i vardagsrummet och jag måste säga att den sitter bra där och lyser upp rummet! (Kanske är det bara vi virktokiga som förstår vitsen med en virkad tavla…?)
Om man vill använda rutan till något annat än en tavla, kan det kännas som att mitthålet är aningen för stort och jag har därför gjort en alternativ beskrivning på varv 1, som gör mitten mycket tätare. Det går bra att virka varven i en annan ordning än den i beskrivningen. Jag gjorde så här för att inte fastna i garnet med virknålen, då garnsorterna jag valt är löst tvinnade.
Färgskalan jag använt syns på bilden nedan (samt en mullvadsfärg som inte är med). Garnet är Drops you 5 och Paris och virkat med nålstorlek 5.
————–
Jag lägger ner mycket kärlek på att både göra mönster och att lägga ut dem på bloggen!
Om du virkar efter mina mönster och lägger ut i sociala medier, vill jag därför gärna att du länkar eller hänvisar hit till www.fingerscroched.se! Det är också roligt om du taggar dem med #fingerscroched, så även jag kan få ta del av ditt alster!
————–
Tavla Sköna Helena
– FingersCrochedDesign –
Montering
Virka 9 oktagoner och 4 små rutor enligt beskrivningarna längre ner.
Lägg dem i ordning och sy med kaststygn genom bakre maskbågen på alla delar. Jag använde samma färg runt alla rutor.
Resultatet blir så här:
Som avrundning görs en kant virkad av fasta maskor genom båda maskbågarna runtom hela stycket. Gör ingen fm mellan rutorna utan hoppa direkt från den sista maskan på en ruta till den första på en annan.
Jag valde en avvikande om än matchande färg. Mullvadsfärgen bryter av lite och ger en fin inramning.
Jag har fäst hela stycket med stark dubbelhäftande tejp i en IKEA Ribba-ram storlek 50 x 50 cm. Till sist puffas blombladen till lite grand underifrån så de får en fin rundning.
Tavlan är nu klar och redo att få sin plats på en vägg!
Virka på!
– Virktermer i beskrivningarna –
lm = luftmaska
sm = smygmaska
fm = fast maska
hst = halvstolpe
st = stolpe
dst = dubbelstolpe
lmb = luftmaskbåge
st-gr = stolpgrupp
fmb = främre maskbåge
bmb = bakre maskbåge
v = varv
————–
Bildbeskrivning
Oktagon Sköna Helena
– FingersCrochedDesign –
(Alternativ mittdel finns efter hela beskrivningen av rutan)
Start: Gör 10 lm, slut till en ring med 1 sm
Varv 1: 3 lm (=första st), 23 st runt ringen, slut varvet med 1 sm i 3:e lm (24 m), klipp av garnet.
————–
Varv 2 består av två varv, ett undre och ett övre, och jag kallar dem här 2:1 och 2:2. Varv 2:1 virkas enbart i bakre maskbågen (där nålen visar). Varv 2:2 virkas efter varv 3.
Varv 2:1: Byt färg. 3 lm (=första st), 1 st, 2 st i samma m, *1 st i nästa 2 m, 2 st i samma m*, upprepa *-* ytterligare 6 ggr, slut varvet med 1 sm i 3:e lm (32 m). Klipp inte av garnet utan fortsätt med samma färg nästa v.
————–
Varv 3 virkas i båda maskbågarna.
Varv 3: Maskan runt virknålen räknas som första sm. *Hö 1 m, 5 st i samma m (där 1:a nålen visar), hö 1 (där 2:a nålen visar), 1 sm*, upprepa *-* ytterligare 7 ggr tills det är 8 blomblad. Klipp av garnet och byt färg.
————–
Varv 2:2 virkas i främre maskbågen på första varvets stolpar.
Varv 2:2: Gör 1 lm i någon fmb på v 1 (mellan två blomblad på v 3), *hö 1 m, 1 hst, 1 st, 1 dst, 1 st, 1 hst i nästa m, hö 1 (där nålen visar), 1 sm*. Upprepa *-* ytterligare 5 ggr, tills det är 6 blomblad. Om du bladen korvar sig för mycket, prova att virka 1 lm på var sida om dst. Klipp av garnet och fäst tråden.
————–
På varv 4 görs nedtagen, dvs långa fm, mellan blombladen ända ner över sm i föregående varv.
Varv 4: Byt färg. Gör 1 lm (=1 fm), *3 lm mellan två blomblad, 1 fm i toppen på 3:e st i st-gr, 3 lm, 1 lång fm mellan st-gr*, upprepa *-* ytterligare 7 ggr, avsluta med 1 sm i samma m som första lm. Klipp inte av garnet utan fortsätt med samma färg nästa v.
Lägg märke till den långa fm mellan blombladen i bilden ovan.
————–
Varv 5 är det sista varvet där de åtta hörnen formas.
Varv 5: 1 sm i lmb, 3 lm (=första st), 2 st i samma lmb, *2 lm (=första hörnet), 3 st i nästa 2 lmb*, upprepa mellan *-* ytterligare 6 ggr så det till slut är 8 hörn, avsluta med 1 sm i 3:e lm.
Klar!
————–
Alternativ mittdel
(består av 2 varv, men motsvarar varv 1)
Start: 6 lm, slut till en ring med 1 sm
Varv 1: 1 lm (=första fm), 11 fm runt ringen, slut med 1 sm (12 m)
Varv 2: 3 lm (=första st), 1 st i samma m, *2 st i nästa m*, upprepa *-* ytterligare 10 ggr, slut med 1 sm i 3:e lm (24 m)
När rundeln är klar, fortsätt med varv 2 i grundbeskrivningen.
Bildbeskrivning
Liten ruta
6 lm, slut till en ring med 1 sm
Varv 1: 3 lm (=första st), 3 st runt ringen
2 lm (=första hörnet), *4 st, 2 lm*, upprepa *-* ytterligare 2 ggr, slut varvet med 1 sm i 3:e lm.
————–
Varv 2: Byt färg. Börja i toppen på första st på en sida (där nålen visar).
3 lm (=första st), 1 st i nästa 3 m.
*I hörnet virkas 1 st, 2 lm, 1 st. 1 st i toppen på varje st på förra v*. Upprepa *-* varvet runt, avsluta med 2 lm och 1 sm i 3:e lm. Till slut ska det vara 6 st på varje sida om de 2 lm i hörnen.
Klar!
Ser du något fel i mönstret? Meddela gärna mig i kommentarsfältet nedan!
Trackback 1
TrackBack URL
https://www.fingerscroched.se/virkat/skona-helena/trackback/