Jag blev inspirerad av ett flerfärgat garn till att göra något riktigt sockersött. Inte för att det i sig är så gulligt, men däremot väldigt pastelligt. Det ger också så sköna effekter att blanda med enfärgat garn!
Eftersom man tydligen aldrig kan få för många kuddar, så fick det bli en stor sittkudde! Gött att sätta rumpan på när resten av familjen ockuperat soffan.
Rutan jag gjort kallar jag Lyckliga Lotta och den utgår från de sju första varven på påskduken, som du hittar här. Då rutan består av många luftmaskbågar blir den mycket stretchig och behöver våtsträckas/blockas för att inte ”korva” sig för mycket det sista varvet. Då jag endast gjort Lyckliga Lotta-rutan för detta ändamål, kan jag inte svara på hur den fungerar att använda till andra ändamål, men så länge det finns möjlighet för den att sträckas ut så borde det gå bra.
Virka på!
Jag lägger ner mycket kärlek på att både göra mönster och att lägga ut dem på bloggen!
Om du virkar efter mina mönster och lägger ut i sociala medier, vill jag därför gärna att du länkar eller hänvisar hit till www.fingerscroched.se! Det är också roligt om du taggar dem med #fingerscroched, så även jag kan få ta del av ditt alster!
Följ Fingers Croched på Instagram och Facebook!
Beskrivning
Sockersöt sittkudde av Lyckliga Lotta-rutor
– FingersCrochedDesign –
————–
Garn: Det flerfärgade Red Hearts Detroit Color fg 02086 (inköpt på Gekås),Tanja fg 214 (gammelrosa) samt Skotte fg 312 (ljusrosa), fg 440 (lila) och 464 (mörkrosa). 100 % akryl.
Garnåtgång: En ruta väger ca 12 gr, totalt med kantbård ca 250 gr, blandade färger
Nål: 5
Övrigt material: Tyg att fodra med. En del som syns genom rutans håligheter samt två delar att lägga omlott (öppningen) till bakstycket. Klipp delarna med någon centimeters sömsmån på varje sida.. Tänk på att försöka använda samma material på textilierna som på garnet, ifall kudden ska tvättas (krympmån).
Färdig storlek: Ca 70 x 70 cm
————–
Förkortningar
m = maska
lm = luftmaska
sm = smygmaska
fm = fast maska
hst = halvstolpe
st = stolpe
lmb = luftmaskbåge
hö = hoppa över
v = varv
Till att börja med ska 16 rutor virkas av Lyckliga Lotta-rutan. Jag har varierat färgerna, med det återkommande garnet i alla rutor är det flerfärgade. Alla yttervarv har jag gjort enfärgade.
————–
Börja med att virka de sju första varven enligt detta mönster. Virka därefter:
Varv 8: Stick nålen i den 3:e st på ett av blombladen och fånga upp garnet. *Virka 6 lm, 1 sm i 3:e st på nästa blomblad*, upprepa *-* 11 ggr, den sista sm görs samma m som den första m (12 lmb)
Var under varv 9 uppmärksam på när det ska virkas 3 eller 4 lm.
Varv 9: Smygmaska genom ett par maskor, gör 5 lm (=första st + 3 lm), 1 st i samma lmb,
*4 lm, 1 st i nästa lmb ( första hörnet – här kan en markör sättas för att hålla reda på 4-lmb). Virka därefter 3 lm, 1 st så att det totalt blir fem stycken 3-lmb med 2 st i varje lmb från varv 8*. Upprepa *-* ytterligare 2 ggr.
Den sista biten virkas 3 lm, 1st i samma lmb, 3 lm, 1 st i nästa m, 3 lm, 1 st i samma lmb, 3 lm, slut varvet med 1 sm i 2:a lm (24 st, 20 3-lmb och 4 hörn/4-lmb)
Varv 10: Sm till nästa lmb, 2 lm (=första st), 2 st i samma lmb, *(4 st, 2 lm, 4 st) i nästa lmb (hörnet), 3 st i nästa lmb, 3 hst i vardera följande 3 lmb, 3 st i nästa lmb*, upprepa *-* ytterligare 2 ggr. Den sista biten virkas 3 st i nästa lmb, 3 hst i vardera följande 3 lmb, avsluta med 1 sm i 2:a lm (12 hstgr, 8 stgr, 4 hörn)
Rutan klar!
Lägg upp rutorna i önskvärd ordning och sy (eller virka ihop) ihop räta mot räta genom de bakre maskbågarna.
Virka, med enfärgat garn, ett varv fasta maskor i bakre maskbågen och därefter ytterligare ett varv i båda maskbågarna, runtom hela stycket. Gör någon extra maska och luftmaska för att runda hörnen.
Byt till flerfärgat garn och virka en snäckkant enligt följande:
1 sm (2 maskor före hörnmaskan, hö 2 m, 7 st i hörnet, *hö 2 m, sm, hö 2 m, 7 st*. Upprepa *-* runtom. Justera ojämnt antal maskor genom att hoppa en enda maska på något ställe (alternativt göra det redan under de första fm-varven).
Tvätta, nåla, våtsträcka, vänta, vänta, vänta…
Som vanligt, har jag sytt fast foder och baksida på symaskin. För en del är det en dödssynd att sy i sitt handarbete, för mig funkar det perfekt! Fodret och baksidan är sydda räta mot räta och sedan vända in och ut, för att få en fin och jämn kant att sy fast. Ett tips är att pressa kanten ordentligt.
Nåla fast bakstycket på kanten med fasta maskor på rutstyckets baksida och sy med raksöm nära kanten.
Fyll kuddfodralet med en stor kudde, täcke eller något annat fluffigt.
Sitt och må gott, för nu är sittkudden klar!
LYCKA TILL & GLAD PÅSK
önskar jag Dig!
Ser du något som inte stämmer i mönstret? Mejla mig gärna på erika@fingerscroched.se, så jag har möjlighet att ändra det, tack!
Trackback 2
TrackBack URL
https://www.fingerscroched.se/virkat/sockersot-sittkudde/trackback/